Hinnsvepning

När det beräknade förlossningsdatumet passerat är kroppen med all sannolikhet redo att starta värkarbetet. Ett sätt att starta det naturligt är med hjälp av en hinnsvepning vilket innebär att man  lossar hinnsäcken barnet ligger i från livmoderhalsen. Detta stimulerar frisättningen av prostaglandiner, ett slags hormoner som sätter igång förlossningen. En hinnsvepning sätter inte igång en förlossning direkt men brukar ge resultat inom 48 timmar om den har gett effekt. Hinnsvepning kan göras var några gånger i veckan för att på så sätt hjälpa mognaden av tappen.


Så här gör du:
1.
Tvätta händerna noga och sätt på dif sterila handskar. Hygienen är viktig, du vill inte få påhälsning av bakterier hos din bebis.


2.
Ligg på en hård yta. Lägg en kudde under baken för att ge dig en bättre vinkel.


3.
För försiktigt in två fingar i vaginan (börja, sedan två, fingrar i slidan. Detta kan vara obehagligt eller något smärtsamt.


4.
Kontrollera livmodertappen och för att en hinnsvepning ska gå måste du ha öppnat dig litegrann, för in fingret i tappen. Inne i tappen kommer du att känna en ballong-liknande hinna


5. 
för fingret längst in i tappen runt kanten där hinnan och tappen möts,  för in fingret mellan tappen och hinnan och svep runt kanten i en cirkelrörelse. Gör detta i ca 3-5 sekunder.

~~**~~**~~**~~**~~**~~**~~**~~**~~**~~**~~**~~**~~


"Genom att svepa hinnor ökar sannolikheten för att förlossningen startar inom 48 timmar. Chansen att det ska fungera ökar om livmoderhalsen redan börjat mjukna och förbereda sig för förlossningen. Det ökar inte risken för infektion vare sig för dig eller för ditt barn. (förutsatt att du använder handskar och rena händer) 
Du kan få lite småblödningar och oregelbundna värkar direkt efteråt. "~~**~~**~~**~~**~~**~~**~~**~~**~~**~~**~~**~~**~~


Madeleine Kilsbeck verksamhetschef svarar på frågor om graviditet och förlossning. (på sidan www.minbebis.com)

Hinnsvepning själv?
Hej. Jag är i vecka 38 och undrar om man kan göra en hinnsvepning på sig själv hemma? Om inte, varför? Jag läste om en som t.o.m hade fått förklarat för sig av läkare hur man gjorde det för att de skulle kunna göra det hemma. Men sedan hör man andra som menar på att det är en infektionsrisk om man gör det själv. Så hur ligger det till egentligen? Bör jag vara orolig om det är så att jag har provat göra det på mig själv? Hoppas verkligen på, och vore väldigt tacksam för svar.


Svar:
Infektionsrisken är minimal, det kan snarare vara svårt att utföra på sig själv. Det är svårt att komma åt så att hinnsvepningen har effekt."

22 kommentarer:

 1. Fruktansvärt korkat att ens skriva att man ska göra en sån här sak.Det här ska man ha kunspa och kompetens om.Jag har själv fått en hinnsvepning men det var inget som hjälpte trots att jag var mogen men jag skulle aldrig ens tänka tanken att ens göra en sån här sak själv!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men de e ju bara hur du känner och vem bryr sig om de?

   Radera
 2. Har läst massor om hinnsvepning på familjelivs forum och har försökt ett par gånger men Inte riktigt fattat hur jag ska göra,jag når liksom inte så jag kommer åt, men det verkar ju va jättemånga som har klarat det på familjeliv i allafall, jag har stått upp med ena benet på badkarskanten så det kanske är lättare om man ligger ner. fast man måste nog ha armar som en shimpans eller va akrobat för att klara ut det konsttricket, jag önskar jag nådde för jag är för feg för att fråga min barnmorska.

  SvaraRadera
 3. Risken förutom infektion vilket du kan få utav den bakterieflora som du har helt normalt i vahinan, utan att de bakterierna annars orsakar problem är att man kan ha ohur och orsaka en blödning på nåt kärl till moderkakan. Dvs inget att rekomendra att göra hemma utan koll. Har man otur kan man få en blödning utan att blodet rinner ut ur hinnorna så att fu själv kan observera detta. Riskerna torde vara små men du offrar då nåt stort. Låt ett proffs utföra detta dvs barnmorskan!!!

  SvaraRadera
 4. Jag är en av många som fått höra från barnmorskan att detta kan göras hemma med rena fingrar såklart, eller rena tunna handskar om man så vill. Så tydligen kan det inte vara så fatalt riskfullt som några skriver här. Varför skulle en bm som arbetat i 30 år säga att det är ok om det vore livsfarligt?

  SvaraRadera
 5. För att hon (bm) inte tar sitt jobb på allvar i sådana fall! Eller så är hon mycket konstig som person...rent utav alt själv?? Helsjukt, fattar inte att nån ens skrivit instruktioner för detta. Det e likadant som o skriva recept till en bomb ju!

  SvaraRadera
 6. Jag är legitimerad sjuksköterska och barnmorskestudent, jag väntar också mitt första barn. Jag är också chockad över att man skriver såna här instruktioner på en blogg. Och att man hänvisar till familjeforum som någon slags "säker källa". Jag blir också ledsen när jag läser kommentarer som att man inte vågar fråga sin bm. Vi i sjukvården har läst vetenskaplig fakta i måååånga år för att kunna hjälpa, snälla våga lita på oss och snälla bli mer källkritiska! Det finns allt för mkt tyckande på internet, men inte mkt kunnande. Hoppas att nu förstår skillnaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är gravid i vecka 38+4 och har bett om hjälp av både barnmorska och läkare med min graviditet då jag inte får sova för 5 öre å har ont i hela kroppen till den utsträckning att jag blir sängliggandes för att jag inte kan röra mig utan att skrika rakt ut å de hela gör de inte bättre med 4 små barn hemma som vill ha min uppmärksamhet.man blir som en zombie, reagerar inte när folk pratar med en för att man är så trött å har så ont. i alla fall har jag varit på 2 sjukhus för att få hjälp med både att sova och få något tidigare igångsättning, vilket dessa människor vägrar hjälpa mig med. Hur ska man då känna sig manad att gå till en barnmorska( å då har ja varit till 4 st) igen när dom ändå säger nej å uppmanar en att vänta å stå ut med alla smärtor osv. Tycker att de är guld värt att någon är godhjärtad nog att ge oss som behöver de denna information. sen är de väl upp till var och en att avgöra om dom själva vill göra de. och är man inte 100% säker på att man kan de själv så tror ja knappast att man gör de heller. å för den som har den smärta och sömnbrist som jag har kan ja definitivt förstå att dom gör de själva. Men du som blivande Barnmorska kanske kan upplysa de som läser detta om nu detta skulle vara fel som hon har förklarat. MVH//K

   Radera
  2. Bra skrivet. Många bm vägrar men tänker inte på vilket helvete vi eg har det.

   Radera
 7. Min bm vägrar att göra en hinnsvepning trots att jag gått 40+6.Igångsättning planeras om en vecka ifall inget hänt dessförinnan. Anledningen är att jag är förstföderska och att det medför större risk för smärta än chans till rätt effekt. Jag litar inte på henne eftersom hon gett mig fel/dålig info tidigare och eftersom jag inte kunnat läsa mig till detta på annat håll. Har hon rätt? Och även om hon har det, borde det inte vara mitt val om jag vill ta den "risken" (alla som ska föda är väl medvetna om att det inte ärmen spa-behandling som väntar??)?Ett dylikt relativt lättt ingrepp känns dessutom betydligt bätre än att en vecka senare ta hål på hinnorna och/eller sätta dropp alternativt få en överburen bebis med de risker det medför för mig och bebis! Ahh, blir lite upprörd.
  Maria L

  SvaraRadera
 8. Jag har prövat och prövat men hittade liksom inte "hålet" där uppe i livmodern.. Men gav inte upp.. Fortsatte gräva runt och tillslut fann jag livmodertappen, hålet och "ballongen" där inne.. Har svept nu och anser mig själv vara öppen ca 3-4 cm. Har fått oregelbundna SD och mensvärk.. Bara hoppas hoppas nu att nått händer :D
  Är i v 40+1..

  SvaraRadera
 9. Min barnmorska gjorde en hinnsvepning, vattnet gick efter fyra timmar och jag födde några timmar senare. Detta är en gammal metod som i min mening är att föredra före medicinsk igångsättning. Jag kan också tillägga att samtliga komplikationer jag fick under tidigare förlossning var pga slarvig och oaktsam sjukhuspersonal som var nära att kosta mig och mitt barn livet. Oftast är gamla metoder mer beprövade och säkrare än strikt medicinska lösningar (igångsättning) som oftast orsakar mer smärta och stress på både mamma och bebis. Det finns många bra och erfarna barnmorskor, gäller bara att hitta dom.

  SvaraRadera
 10. Varför inte bara låta kroppen få vara i fred och lita på att den sköter sig själv? Speciellt i vecka 38.

  SvaraRadera
 11. Om man gått över 1-2 veckor kan jag iofs förstå det!

  SvaraRadera
 12. Wtf på hon som har fyra små barn hemma och ens tänker på att skaffa ett till och nu klagar på att hon inte kan sova. Tänk på barnen och inte på dig själv! Ditt barn i magen behöver växa till sig mer och dina andra barn behöver en uppmärksam mamma. Du borde verkligen ha tänkt efter innan du skaffade så många barn så tätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. länge sen ja läst en så bra komentar som denna ����

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Men va han är det för fel på folk? Speciellt dig? Du vet väl för tusan inte hur slitsamt och jobbigt hon har det så du ska väl inte ens yttra dej??! Jag är själv gravid nu och har barn sen förut och kan säga att denna graviditeten är ett rent HELVETE! ont KONSTANT HELA tiden, har ingen ork till ett endaste dugg, (knappt jag orkar ta hand om mitt barn jag redan har nu) för de gör så för annat ont och jag får ingen som helst sömn, och inte får man nån hjälp nånstans, kvittar vart man vänder sig. Enda man får höra är " Du får hålla ut" jo men kyss mej nånstans där solen inte skiner. Man ska inte behöva ha såhär ont och vara helt utsliten innan förlossningen ens startat och bebis kommit. Dom uppmanar en till att vila så mycket man kan just för att man ska vara utvilad när det väl är dags, jo men visst. Lär knappast ha nån ork till att krysta när det är dags om det ska fortsätta såhär och man inte får nån hjälp precis. Så jag förstår. Så tycker du enbart ska va tyst!!

   Radera
 13. Jag googlade ämnet då en vän pratade om ämnet. Jösses för o göra själv! Jag gick över 15 dagar! Alltså va ja gravid i ca 10 månader, och endå skulle jag aldrig testat något själv på detta vis! Men dem starta mig med dropp o min tanke är, kanske detta hade funkat lika bra? Detta gör dem i "fattiga länder" typ standard så fort en kvinna kommer in och är i fas ett, snacka om att stressa på det, folk som går över tiden tycker ja ska ta upp det med Bm, annars nej låt de va naturligt!

  SvaraRadera
 14. Har bett min bm göra hinnsvepning på mig ! Är i vecka 37 nu , men varit öppen i nästan 10 dagar 5cm utan att ngt händer ! Klart skulle jag vilja att bebisen växer ännu ngr veckor , men enligt läkar undersökningen så sa han att bebisen är runt 3.600kg såå en stor bebis kommer nog det att vara ! Första barner var 4.200 och 54cm lång så det var en jätteee bebis ! Men att jag har sååå mycket värk att det strålar i hela kroppen , att jh inte äns kan stå på mins fötter , eller varken gå 5 steg utan att det känns att det kommer ut ! Men nej ingen hinnsvepning fick jag ! Och jag är sååå förbannad på det ! Vill bara få undan det , så
  många dagar med dessa värkar orkar helt änkelt inte mera ������

  SvaraRadera
 15. Går hos en super bra chefsbarnmorska på privat mvc, hinnsvepning på tisdag och jag hoppas det blir lika lyckat som med nr 2! 😀

  SvaraRadera